De elektrische vouwfiets is nog altijd onderhavig aan innovatie. Jaarlijks worden tientallen nieuwe modellen gepresenteerd, elk met nieuwe technische snufjes en nieuwe voordelen. Met elke innovatie wordt de elektrische vouwfiets aantrekkelijker voor alledaags gebruik. De grootste innovaties vinden plaats op het gebied van vermogen, aandrijving en gewicht. Inmiddels bestaan er elektrische vouwfietsen met een gewicht minder dan 15 kilo! Sterke motoren geven moderne vouwfietsen een vermogen waarmee meer dan 60 kilometer gefietst kan worden. Innovatieve vouwmechanismen stellen de gebruiker in staat om binnen secondes de vouwfiets op te vouwen en mee te nemen in het openbaar vervoer.

De motor
Aanvankelijk waren de accu’s en motoren van elektrische vouwfietsen krachtig genoeg voor een enkeltje naar bestemming. Daar kon de accu snel worden opgeladen. Inmiddels zijn de accu’s van sommige elektrische vouwfietsen krachtig genoeg om tot 120 kilometer op pad te kunnen. Daarnaast zijn de motoren krachtiger- en stiller. Vaak worden elektrische vouwfietsen ook in pedelec-uitvoering geleverd. Dat betekent dat er helemaal niet meer hoeft te worden getrapt: in feite fiets je op een elektrische brommer. Deze modellen gaan soms wel 45 km/u! Daarnaast zijn de moderne elektrische vouwfietsen stil genoeg om met een gerust hart een tour door bos en velden te maken. De natuur zul je niet afschrikken met het lichte gezoem dat de fiets voortstuwt.

De aandrijving
Moderne elektrische vouwfietsen combineren innovaties uit verschillende gebieden. Zo worden in veel elektrische vouwfietsen dezelfde batterijen gebruikt als in Tesla-auto’s en Macbook Pro’s, zoals batterijen met Li-Ion technologie. Deze batterijen staan bekend om hun groot vermogen en lange levensduur. Ook worden tegenwoordig moderne varianten van de fietsketting gebruikt, zoals riemaandrijving. Een riemaandrijving werkt als een fietsketting, maar wordt gemaakt van kunststof. De voordelen? Geen kettingolie, een efficiëntere aandrijving en minder geluidsoverlast! Zo fiets je nog plezieriger naar je bestemming.

Gewicht
Een groot voordeel van elektrische fietsen is altijd het gemak van trapondersteuning geweest. Lekker aankomen op je werk zonder te zweten en als je een dagtrip wil maken neem je de fiets gewoon mee in de trein! Helaas wogen de eerste elektrische vouwfietsen soms meer dan dertig kilo. Dat is natuurlijk een beetje veel om de trein in te tillen. Gelukkig heeft de elektrische fiets-industrie niet stilgezeten en wegen de meeste vouwfietsen tegenwoordig niet meer dan 25 kilo. Sommige modellen zijn nog meer aan het lijnen en hebben het gewicht weten terug te dringen naar 15 kilo! Een groot voordeel als je met oma een dagje rond de oostvaardersplassen wilt fietsen. Til de fiets in de trein en fietsen maar.

Rijstijl
Waar aanvankelijk de elektrische vouwfiets geschikt was voor stadsrijden, zijn steeds meer elektrische vouwfietsen geschikt voor ruwer terrein. Dikkere en bredere banden stellen de gebruiker in staat om zonder problemen over bospaden en door velden te fietsen. Ook fietsen in de regen is inmiddels geen probleem, met dank aan een uistekende waterafvoer van moderne banden. De elektrische vouwfiets is tegenwoordig gelijkwaardig aan de al langer bestaande elektrische fietsen. Stille, krachtige motoren, efficiënte aandrijving voor elk terrein en een licht gewicht maken de elektrische vouwfiets een weloverwogen keuze voor iedereen.